Ja voor JACO’s? – VOLZET

praktijk voor de toekomst
kracht van kruispunten

JACO staat voor de wisselwerking tussen ‘jeugdwerk, arbeid, competenties en onderwijs’. In Antwerpen zijn er 6 JACO’s, waar JES, Formaat en KRAS jongeren begeleiden om hun talenten te ontdekken. Verschillende werkingen onder een dak laten jongeren proeven van muziek, sport, vorming … Welke uitdagingen geeft dit voor jeugdwerkers? Hoe engageren alle partners zich voor een sterke samenwerking?  

Met Filip Balthau (JES Antwerpen) en jeugdwerkers van Formaat en KRAS

Kindvriendelijk lokaal bestuur: waarom en hoe?

praktijk voor de toekomst
kracht van kruispunten

In een kindvriendelijke stad of gemeente vertrekt het beleid echt vanuit kinderen en jongeren en krijgen zij de kans om mee de samenleving vorm te geven. Maar hoe werkt dat juist? Wat is de kracht van geïntegreerd beleid voor kinderen en jongeren? En welke rol heeft het jeugdwerk hierin te spelen? Praktijkverhalen uit Leuven, Kortrijk en Dendermonde! 

Met Imke Pichal (Vereniging Vlaamse Jeugddiensten) en medewerkers van kindvriendelijke lokale besturen

Animatoren die anders zijn

praktijk voor de toekomst
kracht van vrijwilligerswerk

Animatoren met een migratieverhaal, een beperking of een kwetsbare achtergrond: jeugdwerkorganisaties kunnen vandaag dankzij heel wat experimentele projecten uit ervaring spreken. Hoe kun je deze ‘animatoren die ietsje anders zijn’ bereiken, betrekken en volwaardig laten participeren? 

Met Pieter Verbanck (Vlaamse Dienst Speelpleinwerk), Michael Tubex (Chirojeugd Vlaanderen), An Beghein (Konekt) en Marieke Duytschaever (Tumult) 

Extreem positief: een aanpak tegen radicalisering?

praktijk voor de toekomst
kracht van diversiteit

Het jeugdwerk biedt een veilige omgeving om aan een positieve identiteit bij zoekende jongeren te werken. Minister Gatz en Homans ondersteunden dan ook projecten die hierop inzetten. Hoe zijn die projecten gelopen? Welk effect is te merken? Met Elke Vandeperre (Motief), Tourad Kane (Victoria Deluxe), Femke Hintjens (JH Den Eglantier / Formaat) en Janne Vermeesch (Beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media)

Jeugdwerk dat op zijn bakkes durft gaan

praktijk voor de toekomst
kracht van experiment

Verschillende werkingen bieden jongeren de ruimte om eigen ideeën waar te maken, hoe zot ook. Niet makkelijk, in een wereld die van jongeren verlangt dat ze vooral successen behalen. Hoe doen ze dat? Radicaal en centraal, of in stukjes van hun werking? 

Met Jungle (Genk), Minus One (Gent), STELPLAATS (Leuven)

Meedenken over de maatschappij mag

praktijk voor de toekomst
kracht van de stem van kinderen en jongeren

Heel wat organisaties beïnvloeden de publieke opinie en veranderen het gedrag van mensen. Van een pleidooi voor een betere work-life-balance tot sensibiliseringsacties voor duurzamer leven. Hoe doen ze dat?  

Met Riet Ory (Femma), Adriaan Vermeulen (Ringland) en JES (BXL Open View en Lomap)

Content met competenties: erkenning voor vrijwilligers

praktijk voor de toekomst
kracht van vrijwilligerswerk

Wat je als vrijwilliger leert, mag meetellen als je de arbeidsmarkt in stapt. Maar hoe overtuig je werkgevers van die waardevolle kennis en vaardigheden? Met certificaten, tools, awards … of net niet? Wat leerden eerdere pogingen ons? 

Here you go: JES-vrijwilligers als eigenaar

praktijk voor de toekomst
kracht van vrijwilligerswerk

Bij JES geloven ze dat je heel wat in de handen van vrijwilligers mag leggen. Dat genereert motivatie en betrokkenheid, merken ze. JES-medewerkers tonen hoe ze dat aanpakken. 

Op locatie: JES Brussel

De open armen van een Brede School

praktijk voor de toekomst
kracht van kruispunten

Een school en een heel netwerk van organisaties uit welzijn, sport, opvang, jeugdwerk … die samen inzetten op maximale ontwikkelingskansen voor kinderen en jongeren, dat is een Brede School. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Hoe houden ze focus? Welke dynamiek ontstaat dan? Lore van den Brempt toont je hoe zij het aanpakken. 

Op locatie: Brede School Buiten de Lijntjes

Op stap met jongeren met jeugdhulpervaring

praktijk voor de toekomst
kracht van kruispunten

Cachet werkt met jongeren met een jeugdhulpervaring. Miet Neyens en Barbara Glorieux van Cachet leggen uit hoe ze dat doen. Kazou en Lejo vertellen ons ook welke bruggen zijn bouwen. Cachet-jongeren nemen ons ondertussen mee langs plekken die voor hen betekenisvol zijn. Met de vraag: wat kan jeugdwerk voor hen betekenen?  

Op locatie: wandeling door Brussel

Zweetdruppel is life: sociale sportclubs

praktijk voor de toekomst
kracht van diversiteit

Sportorganisaties zijn net als jeugdwerkorganisaties een belangrijke sociale actor in de vrijetijdsbeleving van kinderen en jongeren. Yves Kabwe van City Pirates uit Antwerpen, Gijs Ieven van BX Brussel en D’Broej leggen uit hoe ze hun leden ook naast het voetbalveld begeleidenZakayo Wandoloh van Demos vertelt waarom uit hun onderzoek blijkt dat de draagkracht van sportclubs moet worden versterkt.  

Op locatie: Brussels Boxing Academy

Kijk! Jong experiment in de publieke ruimte

praktijk voor de toekomst
kracht van experiment

Ruben Vandersteen, tienerwerker van de gemeente Sint-Gillis, neemt ons mee naar twee innovatieve projecten die werken met jongeren in de publieke ruimte. Karavane 1060 biedt een open atelier voor alle jongeren uit de buurt. Toestand werkt dan weer met Marie Moskou aan de tijdelijke invulling van de ‘Carré Moskou’, om het plein nieuw leven in te blazen en samen met de gebruikers een betere toekomst te creëren.  

Op locatie: Sint-Gillis

Kinderen baas in je cultuurhuis

praktijk voor de toekomst
kracht van experiment

Het project ‘Kinderen Baas’ laat jeugdorganisaties en cultuurorganisaties met elkaar kennismaken en samenwerken. Kinderen mogen zo voor een dag een cultuurhuis veroveren met hun speelse ideeën. Met Marijke Van Hassel van Lasso en Sarah Storme van JES kun je proeven van de methodieken van dit experimentele traject. 

Op locatie: cultuurhuis in Brussel

Later, als we een netwerkorganisatie zijn … – VOLZET

workshop voor de toekomst
kracht van kruispunten

Aan je netwerk werken, dat gaat verder dan de receptie met nootjes. Een heuse netwerkorganisatie stelt kinderen en jongeren centraal en bouwt van daaruit een organisatiemodel. Kom te weten wat dit voor jouw organisatie kan betekenen en welke stappen nodig zijn. 

Met Erik Vanwoensel (Arktos)

Meer diversiteit in het jeugdwerk: zo kan het – VOLZET

workshop voor de toekomst
kracht van diversiteit

In februari lanceerde minister Gatz zijn Masterplan Diversiteit in/en het Jeugdwerk. We helikopteren over het jeugdwerklandschap en zoeken uit waar jeugdwerk ontbreekt. En welk jeugdwerk we misschien niet zien ... We filteren drempels en uitsluitingsmechanismes uit jouw eigen organisatie en bekijken of een nieuwe strategie kan helpen.  

Meetingpoints: een toolbox voor dialoog – VOLZET

workshop voor de toekomst
kracht van diversiteit

Een nieuwe toolbox ondersteunt organisaties om Meetingpoints voor jongeren op te starten: discussiefora voor jongeren rond complexe maatschappelijke thema’s zoals participatie, identiteit, radicalisering, taboes … Test uit, en zie de kansen voor jouw organisatie. 

Met Lamia Cheba (BAZZZ)

Programmeren is ook spelen

workshop voor de toekomst
kracht van experiment

Kinderen en jongeren zijn heel wat digitaler dan veel jeugdwerkers. Tijd voor een stoomcursus trucs en gadgets. Leer bovendien zelf op een speelse manier programmeren en ontwikkel animaties en spelletjes. Inspiratie voor jullie activiteitenprogramma?  

Met Bart Huylebroeck (CoderDojo)

Snufjes voor jullie digitale toekomst

workshop voor de toekomst
kracht van experiment

Een jeugdwerker moet helemaal mee zijn. Dus stroop je mouwen op voor de open en toegankelijke NERDlab-methodiek: met digitale tools als virtual reality en 360° video ga je creatief aan de slag.  

Met Marlies De Cock en Wim Forceville (NERDlab)

Lokale verkiezingen: voorbij de zijlijn

workshop voor de toekomst
kracht van de stem van kinderen en jongeren

Op 14 oktober 2018 kiezen we nieuwe lokale beleidsmakers voor een mandaat van 6 jaar. Belangrijk om nu de stem van kinderen, jongeren en hun organisaties te laten horen. Beleidsbeïnvloeding, hoe pak je dat aan? Hoe zet je een thema op de politieke agenda? 

Met Sven Svensson (Artesis Plantijn Hogeschool)

Het ABC van actievoeren

workshop voor de toekomst
kracht van de stem van kinderen en jongeren

Van woorden naar daden … hoe doe je dat? Want debatteren en je mening uiten, daarvoor moet je uit je kot komen. Tijd voor actie! Alle stappen die je als jeugdwerker kunt zetten, van een goed actie-idee tot een strategisch opgebouwde campagne, krijg je van experts. 

Met Vredesactie 

Politisering: wat en waarom?

ideeën voor de toekomst
kracht van de stem van kinderen en jongeren

Jeugdwerkorganisaties zoeken naar de rol die ze kunnen spelen in de samenleving. Moeten ze actiever jonge meningen over de maatschappij ondersteunen? We delen inzichten uit onderzoek en ervaringen.  

Met Bart Van Bouchaute (Arteveldehogeschool), Stijn Belmans (Uit De Marge/CMGJ) en Chris Truyens (Samenlevingsopbouw Vlaanderen )

Professionals versus vrijwilligers – VOLZET

ideeën voor de toekomst
kracht van vrijwilligerswerk

Welk evenwicht tussen betaalde en vrijwillige medewerkers is nodig en slim in organisaties? Het vrijwilligerswerk staat onder druk: jongeren kunnen of willen minder makkelijk kiezen voor vrijwillige inzet. Wanneer mogen en moeten professionals de leemte vullen? 

Met FormaatVlaamse Dienst Speelpleinwerk en J@M

Welke meerwaarde heeft vrijwilligerswerk later?

ideeën voor de toekomst
kracht van vrijwilligerswerk

Wat levert je vrijwillige engagement op in je verder leven? Wordt het te weinig gewaardeerd? Hechten werkgevers er belang aan? Je engagement kan dan wel stoppen, de meerwaarde neem je nog jaren mee! Laat je inspireren door sterke verhalen. 

Met Fons Leroy (VDAB) en Roos Van Acker (Thomas More en ex-VRT)