Kracht van experiment

Het jeugdwerk presenteert zich in de maatschappij als een vrije ruimte voor kinderen en jongeren, waar ze ten volle kunnen experimenteren. Als een plek waar veel kan en vooral niet te veel moet. De vrije tijd van kinderen en jongeren staat echter steeds vaker onder druk. Door een volle lijst to do’s voor kinderen en jongeren, door het denken in rendement. Moeten we bewust meer ruimte creëren voor vallen en opstaan? Of belasten we daarmee de agenda van kinderen en jongeren, of heeft dat geen nut?

  • Op welke manier is jeugdwerk vandaag een vrijplaats voor kinderen en jongeren? Hoe beleven kinderen en jongeren het jeugdwerk als vrijplaats?
  • Hoe kan een jeugdwerker een vrijplaats bieden voor jongeren? Wat zijn manieren en randvoorwaarden om jongeren vrij te laten experimenteren en proberen?
 
  • Hoe kan je als jeugdorganisatie experimenteren? Hoe zoek je het juiste evenwicht tussen inzetten op structuren, methodes en resultaten en toch vrije ruimte aanbieden?
 
  • Op welke manier heeft jeugdwerk als vrijplaats ook een maatschappelijke functie? Kan het jeugdwerk door haar labofunctie ook maatschappelijke verandering teweeg brengen?
  • Hoe kan de overheid ruimte maken voor vrijplaatsen en experimenten?

Je kunt reageren op alle berichten op deze website en op het Facebookevent #Jeugdwerkwerkt. Maar je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met iemand van De Ambrassade. Met een vraag of idee, een mening, een boeiende tip of een straf voorbeeld, een foto die zegt wat moeilijk uit te leggen is. Contacteer ons gerust!

Toon

Toon Vanotterdijk

02 551 13 95
Raf

Raf Verbruggen

02 551 13 93
Loading